Wat is chiropraktie?

Chiropractie is een wereldwijd bekende vorm van geneeskunde die naar de mens als geheel kijkt en de algehele gezondheid tracht te verbeteren, te herstellen en te ondersteunen. De behandeling richt zich op stoornissen in het functioneren van het bewegingsapparaat en z'n relatie met het zenuwstelsel. Deze functiestoornissen van de wervelkolom, ook wel blokkades genoemd, kunnen het zenuwstelsel beinvloeden en alzo diverse klachten veroorzaken.

Blokkades kunnen op verschillende manieren ontstaan, bijvoorbeeld door ongelukken, valpartijen, te zware fysieke belasting (bij verkeerd tillen, ...) alsook psychische spanningen (vb. stress) kunnen een negatieve invloed hebben.

Door toepassing van een mechanische impuls worden communicatiestoornissen in de functie van het zenuwstelsel opgeheven. Door deze functiestoornissen op te heffen, kunnen zenuwimpulsen onbelemmerd hun doel bereiken. Organen en weefsels kunnen hierdoor weer normaal functioneren. Chiropractie gaat uit van het vermogen van het lichaam zichzelf te genezen, vooropgesteld dat het zenuwstelsel optimaal functioneert: "innate intelligence" genoemd volgens D.D. Palmer.

De moderne ontwikkelingsfase van de chiropractie begon op het einde van de 19de eeuw in de VS. Daniel D. Palmer ontdekte dat er een verband bestand tussen de wervelkolom en de zintuigen toen hij de slechthorigheid bij een bediende had verholpen. Vanaf dat ogenblik heeft de chiropractie geleidelijk aan de plaats veroverd die ze vandaag bekleedt in de Amerikaanse geneeskunde. In ons land hebben de chiropractors ook niet stilgestaan. In Belgie zijn de chiropractors werkzaam sinds 80 jaar. Julles Gillet, de pionier van de chiropractie in Belgie, opende in 1923 de eerste praktijk te Brussel. In 1946 werd de Belgische vereniging van Chiropractors officieel gesticht en werden haar statuten in het staatsblad gepubliceerd.