Behandeltechnieken

Er zijn meerdere technieken die een chiropractor tijdens een behandeling kan gebruiken. "Het recht zetten" en "kraken" of "losmaken" zijn termen die in de volksmond vaak gebruikt worden en bijdragen tot verwarring en drempelvrees.

Diversified techniek:

De uitverkoren mechanische methode in de chiropractie - de wervelmanipulatie - bestaat uit een snelle manuele druk met gecontroleerde kracht en korte amplitude om een invloed uit te oefenen op een gewricht.

Bij deze manipulatie (stretch van het gewricht) komt er "gas" vrij uit de gewrichtsvloeistof van het betreffende gewricht en dit gaat gepaard met een "krakend" geluid, duidelijk hoorbaar doch niet voelbaar of pijnlijk. Een volstrekt natuurlijk fenomeen.

De manipulatie heeft als doel een stimulatie van het gewichtskapsel met een verbeterde lokale beweeglijkheid en maximaal effect op de werking van het zenuwstelsel.

Activatortechniek:

De activator is een apparaat dat een impuls geeft op een plaats aan de wervelkolom of andere gewrichten. Het impuls wordt met hoge snelheid en precisie gegeven volgens een bepaald patroon. De diepte en snelheid ervan kan worden ingesteld. Deze techniek wordt gebruikt als aanvulling naast de manipulatie en vaak aangewend bij de behandeling van ouderen, kinderen of babies.

Flexie-distractie volgens J. Cox:

Deze behandelwijze wordt voornamelijk toegepast bij patienten met lage rugpijn, hernia en ischias. Bij deze techniek wordt een axiale-, neerwaartse en zijdelingse tractie uitgeoefend op het lumbale gedeelte van de wervelkolom d.m.v. het neer- en zijwaarts bewegen van het tafelgedeelte van de onderste ledematen met de patient in buiklig. De chiropractor geeft een tegendruk met de hand op het gewenste niveau van de wervelkolom om alzo een flexie-distractie effect te verkrijgen. Hierdoor worden de banden aan de achterzijde van de wervelkolom gerokken en verbetert de beweging tussen de facetgewrichten en de ruimte in het ruggemergkanaal.

Sacro-occipitale techniek:

is een techniek die uitgaat en gebruik maakt van het verband tussen het bekken met heiligbeen en de schedelbasis en het daartussen lopende ruggemerg en vliezen. Een goede balans tussen sacrum/heiligbeen en occiput/achterhoofd is van belang voor een optimaal functionerend zenuwstelsel . Bij deze behandelvorm maakt men o.a. gebruik van wigvormige kussens om de stand en beweeglijkheid van het bekken te corrigeren en beinvloeden.

Thompson-Drop techniek:

is een techniek waarbij speciale behandeltafels gebruikt worden om de correcties uit te voeren. Hierbij verschuift een deel van de behandeltafel neerwaarts over een korte afstand na uitoefening van een snelle manuele druk op het betreffende gewricht in een welbepaalde richting met als doel een verbeterde beweeglijkheid en maximale stimulatie te verkrijgen van dat segment of gewricht.

Afhankelijk van de ernst van de klacht, de oorzaak en de algehele gezondeheid van de patient wordt voor een bepaalde behandeltechniek gekozen. Het is niet ongebruikelijk dat men na een behandeling een reactie krijgt. U kan zich moe of stijf voelen en de pijn kan zelfs de eerste paar dagen toenemen. Maakt u zich geen zorgen over deze reactie, wilt u weten wat hieraan te doen, neem dan gerust contact op met de chiropractor.